Centrum samostatného života n.o.

Tomanová dostala rodičov chorých detí do dlžôb - píše Pravda

12.03.2009 19:05

 

 Nezaplatené účty a dlžoby spôsobila ministerka práce Viera Tomanová (Smer) ľuďom, ktorí žijú z opatrovateľského príspevku. Hoci im sľúbila finančnú pomoc z humanitného fondu, viacerí nedostali doteraz ani cent. Pritom sa starajú aj o ťažko zdravotne postihnuté deti.

"Argumenty, že naša situácia nie je taká hrozná, sú scestné. Šeky musím platiť za oba mesiace, ale príjem som dostala len jeden. Nemám zaplatený byt. Navyše mi teraz druhá dcéra ochorela. Vyhlásenie, že sa máme uskromniť, je smiešne. My sa uskromňujeme, aj keď dostanem plný príspevok," opisuje situáciu pani Agáta Valúšková z Košíc.
Sama sa stará o dve deti, z ktorých jedno má ťažké zdravotné postihnutie. Má vysokoškolské vzdelanie, pre starostlivosť o ťažko chorú dcéru však pracovať nemôže. Žije len z príspevku vo výške od 199 € do 265 € mesačne (6- až 8-tisíc Sk). V januári namiesto plnej sumy dostala len polovicu, vo februári tiež. Požiadala preto o peniaze z humanitného fondu, tak ako dotknutým ľuďom poradila ministerka Tomanová. Takmer mesiac sa jej však nik neozval a stále z fondu nedostala ani cent.

"Finančný odbor ministerstva práce na základe podkladov okamžite pripravuje dokumentáciu na poskytnutie príspevku z humanitného fondu. Keďže sa finančné prostriedky posielajú adresátovi poštovou poukážkou, prevod prostriedkov môže trvať niekoľko dní. Zdôrazňujeme, že bez zistenia potrebných skutočností nie je možné vyplácať občanom finančné prostriedky z fondu pani ministerky. Pritom to robíme operatívne cez telefón a e-mail, čo však tiež trvá nejaký čas," bráni ministerstvo jeho tlačový odbor.

Slávka Sélešová, Pravda | 12. marca 2009

(c) 2009 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode